Navigācija
Your Cart

Baltvīni

Baltvīni

Spānija ir trešā pasaules lielākā vīna ražotājvalsts, tās vīni ir pazīstami ar izcilu garšu un kvalitāti. Katrā ģeogrāfiskajā vietā ir ļoti atšķirīgs klimats, kā rezultātā sanāk ļoti atšķirīgi vīni. Spānijas vīna tradīcijas ir vairāk kā 5000 gadus senas. Spānijā ir vairāk kā 40 vīna ražošanas reģionu, kuru kvalitāti kontrolē valsts institūcijas.

Daudzi uzskata, ka sarkanvīns – ir tāds vecākais, nopietnais brālis ģimenē, bet baltvīns – nenopietna jaunākā māsa. Patiesībā, jau sen, arī baltvīnu var uzskatīt par Spānijas vīna darīšanas seju.

Spānijas baltvīni ir sausi, pussausi, pussaldi, saldi un stiprināti. Tie ir radīti no vietējām (Albarino, Macabeo Xarello Parellada Verdejo, Airen, Viura, Palomino) un starptautiskām (Sauvignon Blanc un Chardonnay) vīnogu šķirnēm. Tie nāk no tādiem Spānijas vīna reģioniem kā Cataluna, Castilla-La Mancha, Castilla y Leon, Rioja, Penedes, Cava Valensija. Rueda reģionā ražo augsti kvalitatīvus jaunus baltvīnus no Verdejo vīnogu šķirnes, kuriem piemīt izsmalcināts svaigs aromāts ar riekstu un garšvielu niansēm. Atkarībā no salduma kategorijas pozīcijas kombinējas ar gaļu, jūras veltēm un zivīm, sieriem, vieglām uzkodām un desertiem. Daži vīni ir piemēroti kā aperitīvs vai baudīšanai pēc maltītes.

Lai radītu baltvīnu, izmanto gaišo vīnogu sulu, taču atsevišķos gadījumos var pievienot arī tumšo vīnogu sulu. Pirms fermentācijas sulu filtrē. Fermentācijas process baltvīna ražošanā norit bez ogu kauliņiem un miziņām.

Sausā vīnā – cukura saturs ir minimāls - mazāk par 0,3% un alkohola saturs 9-15%;

pussausā vīnā – cukura saturs 0,5-3%, alkohola saturs 9-15%;

pussaldā vīnā – cukura saturs 3-8%, alkohola saturs 9-15%;

saldie vīni – atšķiras no deserta vīniem ar cukura saturu, kas mazāks par 8-10% (maksimālais pieļaujamais cukura saturs ir 20%), alkohola saturs 9-15%.

Stiprināts vīns – veidots, fermentācijas perioda laikā vīnam pievienojot vīna spirtu vai brendiju. Alkohola saturs šajos vīnos svārstās no 15-25%.

Augstāks rādītājs (līdz 35% cukura) ir tikai liķiera baltvīniem un sarkanvīniem, kas ietilpst uzlaboto dzērienu grupā.

Spāņu baltvīna etiķetes atšifrējums:

Blanco – baltvīns. 

Seco – sauss. 

Semi-Seco – pus sauss. 

Semi - Dulce – pussalds. 

Dulce – salds.



Šajā kategorijā nav preču.