Kurš gan nezina tādus siera ražošanas milžus kā Nīderlande, Francija un Itālija. Viņu Gouda, Camember un Parmesan jau sen ir visiem dzirdēti un iekarojuši savu auditoriju. Ko jūs zināt par spāņu sieriem? Neko? Tikmēr tie ne ar ko neatpaliek no saviem konkurentiem, ir gardēžu novērtēti un iegūst starptautiskas balvas!
Spāņu virtuve nav iedomājama bez siera. Hamons un siers ir bijuši spāņu virtuves pamats kopš seniem laikiem. Tāpēc gadsimtu gaitā spāņi ir guvuši ievērojamus panākumus siera gatavošanā. Rituļi tiek ražoti gan ģimenes saimniecībās, kur siera gatavošanas tradīcijas tiek nodotas no paaudzes paaudzē, gan lielajās siera ražotnēs rūpnieciskā mērogā.
Kādus sierus var atrast Spānijas pilsētu plauktos? Svaigus un izturētus; no ļoti mīksta līdz cietam, kā akmens; ar cēlu pelējumu un bez tā; pievienojot garšaugus, trifeles, garšvielas un alkoholu. Kā redzat, katrs atradīs kaut ko sev tīkamu!
Izgatavots siers tiek no govs, aitas vai kazas piena. Bieži tiek praktizēta arī vairāku veidu sajaukšana. Uz produkta jūs vienmēr atradīsit izturēšanas termiņu. To apzīmē ar šādiem vārdiem:
-tierno - ļoti svaigs, nedaudz vairāk par nedēļu;
- semi-curado - no 2 līdz 4 mēnešiem;
-curado - 6 mēneši;
-viejo - 10-12 mēneši;
-añejo - gads vai vairāk.
Manchego, ir slavenākais Spānijas siera pārstāvis ārpus valsts. Tas nāk no Castilla-La Mancha un tiek uzskatīts par vecāko sieru Spānijā. Manchego cietais siers tiek izgatavots no vietējo Manchego šķirnes aitu piena, lielos rituļos, katrs 1-3 kg, garoza ir dekorēta ar raksturīgu rakstu, pēc kura to var uzreiz atpazīt. Manchego minimālā nogatavināšanas pakāpe ir no semi-curado un vecāka, un no tā ir atkarīga arī garša: no vājas, viegli skābas līdz bagātīgai. 2012. gadā Manchego ieguva pirmo vietu World Cheese Awards starp 2000 citiem sieriem no visas pasaules. Piekrītu, tas daudz ko izsaka!
Īsta spāņu siera garša Jūs var pārsteigt!
Aitas siers ir ieliska aukstā uzkoda vai siera plates sastāvdaļa, siers var arī piedot īpaši izteiktu garšu mērcēm, pastai vai salātiem.
Ieteicamā siera saderība ar citiem pārtikas produktiem
SIERS un VĪNS - klasiskais duets:
jo vairāk piesātināta siera garša, jo izteiktākai jābūt vīna garšai. Svaigie, mīkstie sieri labāk sader ar maigiem vīnu veidiem;
vīni, kas satur alkoholu vairāk kā 14,5 % , labi sader kopā ar spilgti izteiktu nobriedušo siera garšu. Vīni ar alkohola stiprumu mazāk kā 12 % labāk akcentē svaigo un maigo sieru garšu.
ieteicams, lai siers un vīns būtu no viena reģiona, tad tie lieliski papildinās viens otru.
SIERS un DŽEMS - mums neierasts savienojums. Paņemiet siera šķēlīti un 1-2 džema karotītes - izbaudīsiet pavisam jaunu garšu. Jūs sajutīsiet garšas sprādzienu - saldā džema un pikantā siera pēcgaršu.
svaigie sieri labi sader ar mūsu ziedlapu sērijas džemiem: no magoņu, apelsīnu, jasmīnu, rozes vai vijolīšu ziediem;
kazas sierus labāk baudīt ar augļu džemiem: vīnogu, ananāsu, granātābolu vai vīģu;
pie izturētiem sieriem labāk baudīt pikantos džemus: sarkanvīna, sarkano piparu, tomātu, alus vai sīpolu.
SIERS un ETIĶI - sieriem piesātināto pienu garšu nepieciešams skābums, lai akcentētu siera garšu. Pietiek to sasmērēt vai iegremdēt izturētā balzametiķī.