Navigācija
Your Cart

Etiķi

Etiķi

Labākā garšu esence no Spānijas, kas bagātinās Jūsu ēdienus.

Etiķa ražošanas tehnoloģijai ir interesanta un sarežģīta vēsture. Jau pirmajā tūkstošgadē pirms mūsu ēras vīndari pamanīja, ka, ja vīnu atstāj atvērtā traukā, tas pēc kāda laika kļūst skābs un pārvēršas etiķī. Šis novērojums tika izmantots ilgu laiku, īpaši neiedziļinoties būtībā, kas notiek ar produktu.

Etiķis ir produkts, kas spēj lieliski izcelt un papildināt citus, piešķirt jaunas garšas nianses un atsvaidzināt. Nereti tieši karotīte kāda īpaša etiķa ēdienu padara izsmalcinātu un neatkārtojamu. Un, protams, tas ir lielisks konservants. Seno romiešu leģionāru iecienītais ikdienas dzēriens esot bijis tieši atšķaidīts etiķis, kam viņi likuši klāt arī medu, ja vien varējuši to dabūt. Arī mēs karstā vasaras dienā varam atspirdzināties ar minerālūdeni vai gāzēto ūdeni ar ledu, kam pievienots nedaudz balzametiķa vai kāda cita etiķa, kas aromatizēts ar dabiskiem augļiem vai garšaugiem.

Etiķis var būt pavisam vienkāršs vai arī ekskluzīvs. Pie mums ar etiķi parasti saprot atšķaidītu etiķskābi, ko iegūst, bioķīmiski saraudzējot etilspirtu ar etiķskābes baktēriju palīdzību. Ja koncentrācija pārsniedz 70%, to sauc par etiķa esenci, ja tā ir 3-9% - par etiķi.

Lai saprastu, kuri etiķa veidi atbilst mūsu gaumei, ir tikai viens ceļš - nogaršot. Cilvēki, kas dažādu iemeslu dēļ spiesti atteikties no krējuma un majonēzes un meklē alternatīvus produktus bez kalorijām un holesterīna, jūtas iepriecināti, atklājot etiķu daudzveidību. Pievienojot ēdieniem ar garšas niansēm bagātos etiķus, nereti mazinās arī vēlme pēc sāls.

Etiķa veidi:

Parastais etiķis, saukts arī par balto etiķi, gatavots no etiķskābes, to atšķaidot dažādā koncentrācijā, pildīts stikla vai plastmasas pudelēs, pasterizēts. Izmanto konservēšanā un tādu ēdienu gatavošanā, kur etiķa garšu nav vajadzības izcelt. Bieži lieto dažādām saimnieciskām vajadzībām.

Vīna etiķis tiek iegūts gan no sarkanvīna, gan no baltvīna. Daudzās valodās etiķa nosaukums ienācis no senfranču vin aigre, kas nozīmē - saskābis vīns. Populārs Vidusjūras reģionā. Tam ir dažādas kvalitātes gradācijas. Smalkākie vīna etiķi gatavoti pēc īpašām receptēm, no konkrētām vīnogu šķirnēm.

Heresa etiķis – vīna etiķa paveids – kopš XVI gadsimta tiek ražots Spānijas dienvidrietumos, Andalūzijas provinces Kadisas reģionā, tā sauktajā "Heresa trijstūrī", kura virsotnes ir Heresa pilsētas. la Frontera, Sanlúcar de Barrameda un El Puerto de Santa Maria (šajā reģionā tiek ražots tieši Heress un Heresa brendijs).

Balzametiķis ir sevišķi izsmalcināts vīna etiķis, kas nogatavināts koka mucās 12-20 gadu. Par īsti karalisku produktu gardēži uzskata Aceto Balsamico di Modena, ko gatavo no Trebbiano šķirnes vīnogām, kas audzētas Itālijā, Modenas apkaimē. Labi sader kopā ar zemenēm, persikiem, melonēm u.c.

Krēmveida etiķim ir krēmīga konsistence, intensīvi salda garša un tumšs, piesātināts tonis. Tas ir lieliski piemērots gaļas un zivju ēdieniem, salātiem un grilētiem ēdieniem, kā arī augļu un deserta sieriem. Var izmantot arī marinēšanai.

Ābolu etiķis - viens no tiem, kas jau ilgāku laiku pazīstams arī pie mums. Var izmantot salātiem, gaļas marinēšanai pirms cepšanas u.c. Īpaša vieta tam ierādīta tautas medicīnā, kur ābolu etiķi izmanto cīņai pret lieko svaru, organisma attīrīšanai no sārņiem utt.

Augļu etiķis tiek raudzēts no dažādu augļu un ogu sulas - upeņu, aveņu, cidoniju u.c. Daļā Āzijas iecienīts hurmu etiķis. Augļu etiķis zināmā mērā saglabā to augļu garšu un aromātu, no kuriem tas iegūts.

Rīsu etiķis iecienīts Āzijas valstīs, kur rīsi ir galvenais pārtikas produkts. Ir baltais, sarkanais un melnais rīsu etiķis. Izmanto suši un dažādām austrumnieciskām mērcēm, dārzeņiem, augļiem, ēdieniem ar ingveru.

Kokosriekstu etiķis tiek gatavots Āzijas dienvidaustrumos, Filipīnās, Indijā. Par izejvielu tam izmanto t.s. kokosriekstu ūdeni - šķidrumu, kas ir zaļos kokosriekstos. Izteikti skābs, ass.

Palmu etiķis raksturīgs filipīniešu virtuvei. To raudzē no sulas, kas iegūta no īpašu palmu ziedkopām.

Cukurniedru etiķis izceļas ar skaistu krāsu - no tumši dzeltenas līdz zeltaini brūnai, ar patīkamu, svaigu aromātu.

Rozīņu etiķis ir savdabīgs, brūnā krāsā, duļķains, ar maigu garšu. To iegūst no vīnogām, kas maksimāli ilgi atstātas vīnogulājos. Iecienīts Vidējos Austrumos.

Alus etiķis tiek lietots Vācijā, Austrijā, Nīderlandē. Gaiši zeltains, ar iesala garšu. Izmanto marinādēm ar valriekstiem, zivju ēdieniem u.c.

Dabiski aromatizēts etiķis - tāds, kuram pievienoti garšaugi vai augļi, kas piešķir raksturīgu garšu un smaržu, līdz ar to iespējams daudzveidīgs lietojums kulinārijā. 

 Šo etiķi raksturo pievilcīga krāsa, garša, izcila kvalitāte. Stikla iepakojumā redzama produkta konsistence, faktūra un krāsa, to lieto kā piedevu jebkuram ēdienam, bagātinot to ar eleganci un bagātīgām augļu niansēm.Enerģētiskā vērtība: 1 tējkarotē (15ml): 17 tējkarotes satur 2 kalorijas: tau..
2.95€
Bez PVN:2.44€
VĪNA ETIĶIS - gan balts, gan sarkans - ideāls papildinājums dārzeņu salātiem. Sarkanvīna etiķis, piemērots gaļas marinādēm. Baltvīna etiķis vislabāk savienojas ar zivīm un mērcēm.Šo etiķi raksturo pievilcīga krāsa, garša,izcila kvalitāte. Stikla iepakojumā redzama produkta, faktūra un krāsa,to lieto..
3.90€
Bez PVN:3.22€
BALZĀMETIĶIS - smaržīga, raksturīga tumša krāsa ar patīkamu saldskābo garšu un bagātīgu augļu nokrāsu. Tas ir izgatavots no baltām un sarkanām vīnogām. Balzāmetiķis sajaukts ar olīveļļu padara brīnišķīgu salātu mērci ar maigu un smalku garšu. Ideāla vasaras kombinācija ir sulīgas zemenes, ko pārkais..
3.90€
Bez PVN:3.22€
BALZĀMETIĶIS - smaržīga, raksturīga tumša krāsa ar patīkamu saldskābo garšu un bagātīgu augļu nokrāsu. Tas ir izgatavots no baltām un sarkanām vīnogām. Balzāmetiķis sajaukts ar olīveļļu padara brīnišķīgu salātu mērci ar maigu un smalku garšu. Ideāla vasaras kombinācija ir sulīgas zemenes, ko pārkais..
4.20€
Bez PVN:3.47€
KRĒMVEIDA ETIĶIS - ir biezāka un viskozāka konsistence salīdzinājumā ar balzāmetiķi. Garša ir maiga, saldskāba un ar balzāmetiķa pieskārienu. Krēmveida konsistence un ērta plastmasas pudele, lai Jūsu ēdienreizēm izveidotu iespaidīgus rotājumus. Ideāli piemērots izmantošanai kā trauku dekorēšanai. Uz..
6.90€
Bez PVN:5.70€
KRĒMVEIDA ETIĶIS - ir biezāka un viskozāka konsistence salīdzinājumā ar balzāmetiķi. Garša ir maiga, saldskāba un ar balzāmetiķa pieskārienu. Krēmveida konsistence un ērta plastmasas pudele, lai Jūsu ēdienreizēm izveidotu iespaidīgus rotājumus. Ideāli piemērots izmantošanai kā trauku dekorēšanai. Uz..
6.90€
Bez PVN:5.70€
Parādīt 1 līdz 6 no 6 (lapuses: 1)