Navigācija
Your Cart

Rozā vīni

Rozā vīni

Šajā kategorijā mēs esam izvēlējušies labākos rozā vīnus no Spānijas - ar spilgtu, unikālu un smalku garšu.

Rozā vīni (rosado) daudzi uzskata par trešo lieko, kā saka, ne šis, ne tas, ne balts, ne sarkans... Bet šobrīd tie ir ļoti populāri ne tikai savā dzimtenē, bet arī tālu aiz tās robežām, un tas ir pelnīti. Tie var sniegt ēdienam jaunas garšas nianses. Visu izskaidro arī izcilā atsvaidzinošā ogu-augļu garša ar aveņu, zemeņu, zemeņu, ābolu, bumbieru u.c. notīm un zemo alkohola saturu, kas svārstās no 11% līdz 14%, kas ir ļoti piemēroti karstā dienā. Nogatavināts ozolkoka mucās, vīns iegūst neparastu krēmīgu pēcgaršu. Šādas šķirnes ražo daudzas vīna darītavas, bet galvenā ražošana tiek veikta Rioja, Navarra, Catalunya un Aragon reģionos. Tiek uzskatīts, ka rozā vīni bija pirmie, ko radīja cilvēks. Senajiem grieķiem nebija ne jausmas par vinifikācijas un izturēšanas periodiem, tāpēc viņi radīja vīnus ar "vasaras saulrieta" krāsu ar vieglu garšu, lai nepiedzertos, bet tikai "spēcīgāk sajustu dzīves skaistumu" un papildinātu ar tiem maltīti.

Spānijā rozā vīnus gatavo no vīnogu šķirnēm – Tempranillo, Garnacha, Viura un citām.

Rozā vīni tiek gatavoti pēc tādas pašas tehnoloģijas kā sarkanvīni, tomēr vīnogu mizas no sulas tiek noņemtas daudz agrāk, lai novērstu vīna turpmāku satumsošanos. Rozā vīna krāsa var būt ļoti dažāda – no gaiši rozā līdz gaiši rubīna, Rosado var būt arī dzeltenīgas vai zaļganas nokrāsas. Vērtīgākie no tiem ir neoksidēti rozā dabīgie vīni, kuriem ir tīri rozā krāsa bez svešiem toņiem. 

Parasti spāņu rozā vīni ir sausāki un stiprāki nekā citu valstu rozā vīni. Tie ir lieliski piemēroti vasaras piknikiem un lieliski sader ar vistu, salātiem un aukstām gaļas izlasēm. Turklāt rozā vīni lieliski papildina pikantos ēdienus. Rozā vīni Spānijā ir iecienīti to atsvaidzinošās garšas, bagātīgā aromāta un pasniegšanas temperatūras dēļ – tos pasniedz atdzesētus līdz 8-10°C, kas ir ļoti piemēroti karstajā Spānijas klimatā.

Sausā vīnā – cukura saturs ir minimāls - mazāk par 0,3% un alkohola saturs 9-15%;

pussausā vīnā – cukura saturs 0,5-3%, alkohola saturs 9-15%;

pussaldā vīnā – cukura saturs 3-8%, alkohola saturs 9-15%;

saldie vīni – atšķiras no deserta vīniem ar cukura saturu, kas mazāks par 8-10% (maksimālais pieļaujamais cukura saturs ir 20%), alkohola saturs 9-15%.

Stiprināts vīns – veidots, fermentācijas perioda laikā vīnam pievienojot vīna spirtu vai brendiju. Alkohola saturs šajos vīnos svārstās no 15-25%.

Spāņu rozā vīna etiķetes atšifrējums:

Rosado – rozā vīns. 

Seco – sauss. 

Semi-Seco – pus sauss. 

Semi - Dulce – pussalds. 

Dulce – salds.


Šajā kategorijā nav preču.