Navigācija
Your Cart

Sarkanvīni

Sarkanvīni
Spānija ir trešā pasaules lielākā vīna ražotājvalsts, tās vīni ir pazīstami ar izcilu garšu un kvalitāti. Katrā ģeogrāfiskajā vietā ir ļoti atšķirīgs klimats, kā rezultātā sanāk ļoti atšķirīgi vīni. Spānijas vīna tradīcijas ir vairāk kā 5000 gadus senas. Spānijā ir vairāk kā 40 vīna ražošanas reģionu, kuru kvalitāti kontrolē valsts institūcijas.
Spānija ražo dažādu veidu vīnus, bet galvenais, protams, ir sarkanais – tās gods, lepnums un vizītkarte. Sarkanvīni ir sausi, pussausi, pussaldi, saldi un stiprināti. Spānijas sarkanvīniem ir patīkams aromāts, labs piesātinājums un ozola garšas nianses. Populārākās vīnogu šķirnes – Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano. Visiecienītākie sarkanvīni tiek ražoti reģionā Rioja. Sava individualitāte un slava ir sarkanvīniem arī no citiem Spānijas reģioniem, starp tiem populārākie ir Katalonija, Priorat, Jumilla, Ribera del Duero, Navarra, Rueda, Aragon. 
Lai radītu sarkanvīnu, tiek izmantota tumšo vīnogu sula un fermentācijas process norit ar ogu miziņām.
Sausā vīnā – cukura saturs ir minimāls - mazāk par 0,3% un alkohola saturs 9-15%;
pussausā vīnā – cukura saturs 0,5-3%, alkohola saturs 9-15%;
pussaldā vīnā – cukura saturs 3-8%, alkohola saturs 9-15%;
saldie vīni – atšķiras no deserta vīniem ar cukura saturu, kas mazāks par 8-10% (maksimālais pieļaujamais cukura saturs ir 20%), alkohola saturs 9-15%.
Stiprināts vīns – veidots, fermentācijas perioda laikā vīnam pievienojot vīna spirtu vai brendiju. Alkohola saturs šajos vīnos svārstās no 15-25%.
Augstāks rādītājs (līdz 35% cukura) ir tikai liķiera baltvīniem un sarkanvīniem, kas ietilpst uzlaboto dzērienu grupā.

Spāņu sarkanvīna kvalitātes kritēriji un etiķetes atšifrējums:
Vino de Mesa – galda vīns. Tā ir viszemākā kvalitātes kategorija. Vīni var tikt radīti apvienojot dažādu reģiona vīnus, kuri netiek pakļauti īpašai kontrolei.
Vino de la Tierra – vietējais vīns. Šis ir tāds pats kā galda vīns, taču šīs kategorijas vīni tiek radīti kādā konkrētā, ierobežotā vietā. Var tikt piemērota neliela kvalitātes pārbaude.
Denominacion de Origen (D.O.) – šis saīsinājums norāda uz to, ka vīna kvalitāti kontrolē valsts institūcijas. Vīni ar šādu apzīmējumu liecina par augstu kvalitāti, jo vīnogas tiek audzētas tikai atzītos vīnogu dārzos un vīnam, atkarībā no reģionālajām īpatnībām, tiek noteikti krāsas, aromāta un garšas kritēriji.
Denominacion de Origen Calificada (D.O.C.) – visaugstākās kvalitātes vīns spāņu kvalitātes hierarhijā, tiek attiecināms tikai uz Rioja un Priorat reģionā ražotajiem vīniem. Saīsinājums norāda uz to, ka vīna kvalitāti kontrolē valsts institūcijas un garantē šī vīna augsto kvalitāti. Lai saņemtu šo statusu vīnam ir jāiziet ļoti stingra kvalitātes pārbaude.
Joven – jauns vīns, izturēts mazāk kā 2 gadus. Šī uzraksta uz etiķetes var arī nebūt.
Crianza – šis vīns tiek izturēts vismaz 2 gadus no tiem vismaz 1 gadu koka mucās.
Reserva - vīns tiek izturēts koka mucās 1 gadu un pēc tam vismaz 2 gadus pudelēs.
Gran reserva - šis vīns tiek izturēts koka mucās 2 gadus un pēc tam vismaz 3 gadus pudelēs.
Anejo – vīns izturēts ne mazāk kā 3 gadus.
Tinto – sarkanvīns.
Seco – sauss.
Semi-Seco – pus sauss.
Semi - Dulce – pussalds.
Dulce – salds.

Šajā kategorijā nav preču.